4 min.

Odpowiednia dieta podstawą utrzymania odporności w zimie

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Jedzenie pokarmów bogatych w antyoksydanty np. beta-karoten czy witaminy C i E jest dobrym sposobem na wzmacnianie układu odpornościowego.

Gdy dieta jest zróżnicowana i pełnowartościowa ciało może sprawnie funkcjonować. Utrzymywanie na co dzień zdrowej diety powstrzymuje rozwój chorób dietozależnych takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, kamica pęcherzyka żółciowego, choroba refluksowa przełyku i wielu, wielu innych. Dostarczanie organizmowi właściwego paliwa ma także wpływ na utrzymanie na wysokim poziomie odporności w zimie.

Przeziębienie i pokarmy bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze)

Jedzenie pokarmów bogatych w antyoksydanty np. beta-karoten czy witaminy C i E jest dobrym sposobem na wzmacnianie układu odpornościowego. Antyoksydanty pomagają chronić organizm przed silnym stresem, ponadto odgrywają istotną rolę w procesie odporności komórkowej związanej z funkcjonowaniem leukocytów - białych ciałek krwi. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki - szkodliwe cząsteczki zakłócające pracę komórek np. poprzez uszkadzanie błon komórkowych. Przeciwutleniacze w znacznym stopniu zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników, co pozwala m.in. na szybszą rekonwalescencję po chorobie.

Najlepszym sposobem na dostarczenie antyoksydantów jest spożywanie warzyw i owoców. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie od 5-9 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Spożywanie ich w takiej ilości z pewnością zapewni wystarczającą ilość przeciwutleniaczy. Ważne, aby podczas gotowania używać jak najmniejszą ilość wody. Zapobiegania to utracie składników odżywczych.

  • Pokarmy bogate w beta-karoten i inne karotenoidy: morela, burak, brokuł, marchew, mango, brzoskwinia, grejpfrut czerwony, dynia, mandarynka, pomidor
  • Pokarmy bogate w witaminę C: cytryna, brokuł, kalafior, kapusta, kiwi, pomarańcza, papryka (czerwona, żółta, zielona), pomidor, truskawka.
  • Pokarmy bogate w witaminę E: migdały, orzechy laskowe, masło orzechowe, stek z łososia, nasiona słonecznika.
  • Pokarmy bogate w flawonoidy. Flawonoidy są substancjami o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Znaleźć je można w białym miąższu rdzenia owoców cytrusowych: cytrynie, limonce, pomarańczy ponadto w zielonej papryce, oraz w wiśniach i winogronach. Kwercetyna - flawonoid wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne występuje w brokułach, owocach cytrusowych, cebuli żółtej i czerwonej.
  • Glutation wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, wyłapuje wolne rodniki chroniąc komórki przed ich uszkodzeniem. Właściwe stężenie glutationu umożliwia usuwanie z ustroju toksyn np. N-acetylo-p-benzochinoiminy - substancji o działaniu uszkadzającym wątrobę. Substancja ta powstaje podczas długotrwałego przyjmowania paracetamolu (popularny lek o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwbólowym). Nadmierne przyjmowanie paracetamolu z jednoczesnym niedoborem glutationu może prowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby. Dlatego wraz z paracetamolem warto spożywać pokarmy bogate w metioninę z której w organizmie produkowany jest glutation. Do pokarmów wspomagających syntezę glutationu należą: brokuł, brukselka, czosnek, cebula, kapusta, szpinak, fasola, awokado.

Jogurt i kefir

Niektóre badania pokazują, że spożywanie raz dziennie szklanki niskotłuszczowego jogurtu może pomóc obniżyć zapadalność na przeziębienia - niektóre gatunki bakterii zawartych w jogurcie mogą w korzystny sposób stymulować układ odpornościowy do walki z chorobą.

Cynk

Cynk jest przeciwutleniaczem wpływającym na pracę układu odpornościowego, przyspiesza gojenie się uszkodzonych tkanek. Pokarmy bogate w cynk to: jaja, orzechy, ziarna, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste.

Ilość białka w diecie

Białko jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do budowy przeciwciał i komórek układu odpornościowego. Zbyt mała ilość białka może prowadzić do osłabienia, zmęczenia apatii i obniżonej odporności. Wybieraj chude źródła białka: kurczak i indyk bez skóry, fasola, soja.

Gorące płyny

Istnieją badania naukowe dowodzące, że w trakcie przeziębienia warto pić ciepłe herbaty i spożywać rosół. Sprzyja to oczyszczaniu dróg oddechowych - dostarczany płyn ułatwia odkrztuszanie i wysmarkiwanie wydzieliny z nosa.

lek. Konrad Kokurewicz
specjalista medycyny rodzinnej

Powiązane artykuły:

Jak wzmocnić osłabiony organizm? >>
Czy aktywność fizyczna uchroni cię przed infekcją wirusową? >>
Czy warto się szczepić? >>

Przeczytaj również

Zobacz wszystkie
2 min.

Rutozyd – co to jest i jak działa?

Lek. Irena Wojtowicz Przeczytaj
4 min.

Infekcja wirusowa. Ile trwa, jak ją rozpoznać ijak leczyć?

Lek. Irena Wojtowicz Przeczytaj
3 min.

Zdrowotne właściwości szałwii

Lek. Irena Wojtowicz Przeczytaj
3 min.

Jak rozgrzać wyziębiony organizm

Lek. Irena Wojtowicz Przeczytaj

Dotyczy leków Scorbolamid®, Scorbolamid® Extra i Scorbolamid® Extra Hot:

Skład i postać: Scorbolamid. Każda tabletka drażowana zawiera: 300 mg salicylamidu, 100 mg kwasu askorbowego, 5 mg rutozydu. Substancje pomocnicze o znanym działaniu: sacharoza i żółcień chinolinowa (E104). Tabletki drażowane. Okrągłe, obustronnie wypukłe tabletki drażowane, barwy żółtej. Wskazania: Gorączka i ból związane z przeziębieniem lub grypą, bóle głowy, nerwobóle. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A. ChPL: 2015.07.01.

Skład i postać: Scorbolamid Extra. Każda tabletka powlekana zawiera: 300 mg salicylamidu, 200 mg kwasu askorbowego, 50 mg rutozydu, 5 mg cynku. Substancje pomocnicze o znanym działaniu: tartrazyna (E 102), żółcień pomarańczowa FCF (E 110) oraz lecytyna sojowa (E 322). Wskazania: Gorączka i objawy związane z przeziębieniem lub grypą, bóle głowy, wspomaganie odporności organizmu w stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C i cynk oraz uszczelnianie naczyń włosowatych. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A. ChPL: 2020.04.06.

Skład i postać: Scorbolamid EXTRA Hot. Granulat do sporządzania zawiesiny doustnej. Każda saszetka zawiera: 300 mg salicylamidu, 300 mg kwasu askorbowego, 50 mg rutozydu oraz 5 mg cynku w postaci glukonianu cynku. Żółty granulat o cytrynowym zapachu, z widocznymi większymi aglomeratami, dopuszczalne nieliczne cząstki granulatu z ciemnymi przebarwieniami. Wskazania: Gorączka i objawy związane z przeziębieniem lub grypą, bóle głowy, wspomaganie odporności organizmu w stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C i cynk oraz uszczelnianie naczyń włosowatych. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A. ChPL: 2017.07.03.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.