Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.
Jedzenie pokarmów bogatych w antyoksydanty np. beta-karoten czy witaminy C i E jest dobrym sposobem na wzmacnianie układu odpornościowego.
Gdy dieta jest zróżnicowana i pełnowartościowa ciało może sprawnie funkcjonować. Utrzymywanie na co dzień zdrowej diety powstrzymuje rozwój chorób dietozależnych takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, kamica pęcherzyka żółciowego, choroba refluksowa przełyku i wielu, wielu innych. Dostarczanie organizmowi właściwego paliwa ma także wpływ na utrzymanie na wysokim poziomie odporności w zimie.
Przeziębienie i pokarmy bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze)
Jedzenie pokarmów bogatych w antyoksydanty np. beta-karoten czy witaminy C i E jest dobrym sposobem na wzmacnianie układu odpornościowego. Antyoksydanty pomagają chronić organizm przed silnym stresem, ponadto odgrywają istotną rolę w procesie odporności komórkowej związanej z funkcjonowaniem leukocytów - białych ciałek krwi. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki - szkodliwe cząsteczki zakłócające pracę komórek np. poprzez uszkadzanie błon komórkowych. Przeciwutleniacze w znacznym stopniu zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników, co pozwala m.in. na szybszą rekonwalescencję po chorobie.
Najlepszym sposobem na dostarczenie antyoksydantów jest spożywanie warzyw i owoców. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie od 5-9 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Spożywanie ich w takiej ilości z pewnością zapewni wystarczającą ilość przeciwutleniaczy. Ważne, aby podczas gotowania używać jak najmniejszą ilość wody. Zapobiegania to utracie składników odżywczych.
- Pokarmy bogate w beta-karoten i inne karotenoidy: morela, burak, brokuł, marchew, mango, brzoskwinia, grejpfrut czerwony, dynia, mandarynka, pomidor
- Pokarmy bogate w witaminę C: cytryna, brokuł, kalafior, kapusta, kiwi, pomarańcza, papryka (czerwona, żółta, zielona), pomidor, truskawka.
- Pokarmy bogate w witaminę E: migdały, orzechy laskowe, masło orzechowe, stek z łososia, nasiona słonecznika.
- Pokarmy bogate w flawonoidy. Flawonoidy są substancjami o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Znaleźć je można w białym miąższu rdzenia owoców cytrusowych: cytrynie, limonce, pomarańczy ponadto w zielonej papryce, oraz w wiśniach i winogronach. Kwercetyna - flawonoid wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne występuje w brokułach, owocach cytrusowych, cebuli żółtej i czerwonej.
- Glutation wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, wyłapuje wolne rodniki chroniąc komórki przed ich uszkodzeniem. Właściwe stężenie glutationu umożliwia usuwanie z ustroju toksyn np. N-acetylo-p-benzochinoiminy - substancji o działaniu uszkadzającym wątrobę. Substancja ta powstaje podczas długotrwałego przyjmowania paracetamolu (popularny lek o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwbólowym). Nadmierne przyjmowanie paracetamolu z jednoczesnym niedoborem glutationu może prowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby. Dlatego wraz z paracetamolem warto spożywać pokarmy bogate w metioninę z której w organizmie produkowany jest glutation. Do pokarmów wspomagających syntezę glutationu należą: brokuł, brukselka, czosnek, cebula, kapusta, szpinak, fasola, awokado.
Jogurt i kefir
Niektóre badania pokazują, że spożywanie raz dziennie szklanki niskotłuszczowego jogurtu może pomóc obniżyć zapadalność na przeziębienia - niektóre gatunki bakterii zawartych w jogurcie mogą w korzystny sposób stymulować układ odpornościowy do walki z chorobą.
Cynk
Cynk jest przeciwutleniaczem wpływającym na pracę układu odpornościowego, przyspiesza gojenie się uszkodzonych tkanek. Pokarmy bogate w cynk to: jaja, orzechy, ziarna, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste.
Ilość białka w diecie
Białko jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do budowy przeciwciał i komórek układu odpornościowego. Zbyt mała ilość białka może prowadzić do osłabienia, zmęczenia apatii i obniżonej odporności. Wybieraj chude źródła białka: kurczak i indyk bez skóry, fasola, soja.
Gorące płyny
Istnieją badania naukowe dowodzące, że w trakcie przeziębienia warto pić ciepłe herbaty i spożywać rosół. Sprzyja to oczyszczaniu dróg oddechowych - dostarczany płyn ułatwia odkrztuszanie i wysmarkiwanie wydzieliny z nosa.
lek. Konrad Kokurewicz
specjalista medycyny rodzinnej
Powiązane artykuły:
Jak wzmocnić osłabiony organizm? >>
Czy aktywność fizyczna uchroni cię przed infekcją wirusową? >>
Czy warto się szczepić? >>